Devémy Tamás & Horváth Anita, Káptalantóti

„Minőségi árut bármilyen területen felemelő eladni.”

Amit egy fiatal, energikus, tettrekész pár kihozhat egy művelésre váró gyönyörű Balaton-felvidéki területből, azt Devémy Tamás és párja, Horváth Anita száz százalékosan kihozták. Tamás 2014-ben vágott bele élete egyik legnagyobb kalandjába, az irodai életet maga mögött hagyva. Először csak nyaralót keresgélt a környéken, aztán kettőt pislantott, és a nyaralóból két hektáros mandulás lett… Szép lassan kialakult hozzá az infrastruktúra, felújították az ott lévő házakat. Kihívásnak tekintette mindezt, de a vérében ott volt a föld szeretete, hisz a felmenői földművesek voltak, és hobbikertész nagyapjától rengeteget tanult. Végül a közgazdaságtan után kertészmérnökként is végzett. Nem sokkal később pedig ehhez a Balaton-felvidéki ékszerdobozhoz megadatott a nagybetűs Társ is Anita személyében, aki 2015-ben költözött a Káptalantóti külterületén található birtokra. Somogyi leányként és agrármérnökként ez a világ, ez az életvitel nem állt messze tőle.

Tamás: „Bár a mandula mellett egy ideig szőlővel is foglalkoztunk, az felesleges kitérőnek bizonyult. Nem az volt a mi utunk. Helyette elindult a zöldségkert és az eper. Ma is a mandula és az eper a két fő termékünk, de jelentős mennyiségben árulunk zöldségeket is.”

Anita rengeteget olvasott, sokat járt utána, hogy hogyan lehetne minél változatosabb formában kínálni a mandulát vásárlóiknak. Főként amerikai és spanyol recepteket próbált ki, hisz ezeken a területeken nagy hagyománnyal bír a mandulafeldolgozás. Ma már készít mandulavajat, mandulatejet, mandulajoghurtot, mandulasajtkrémet, illetve különböző ízesítésű édes és sós pörkölt mandulát is. Mennyei ízharmóniát ad a kakaós-mézes, a fahéjas-cukros, a chilis, a vaníliás és a csokoládés változat egyaránt. A család egy része Spanyolországban él, ott a turron készítése nagy népszerűségnek örvend, így időnként ezt a különleges édességet is megkóstolhatjuk, ha felkeressük őket a Liliomkertben.

Anita: „A mandula rendkívül egészséges, hisz magas az E-vitamin-tartalma, az energiatartalma, kalciumban, vasban, magnéziumban gazdag, fiatalon tart, jót tesz a bőrnek, a hajnak, a körömnek, sőt, valójában az egész szervezetnek. Ráadásul a hozzáadott kakaó, a fahéj és a méz is egészséges. Nem használunk mesterséges anyagokat, például a vaníliás változatot céklaporral színezem, az adja ezt a szép rózsaszín árnyalatot.”

Jelenleg három hektárt művelnek, ebből két hektár a mandulás, egyet pedig a zöldségek foglalnak el. Mivel Tamás édesapja francia, ezt a vonalat is beleszőtték a termékpalettába. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy nem egy, hanem többféle salátát, paradicsomot, paprikát is kínálnak.

Anita: „Nálunk 8-10 fajta salátából, 2-3 féle padlizsánból és 10-12 féle paradicsomból válogathatnak a vásárlók, de paprikából is több különleges fajtát termelünk. Mindnek fantasztikus íze van. Sokan azt mondják, hogy ilyet még sosem kóstoltak, és a bolti termékek után meglepődnek a vevőink, hogy ezeknek a zöldségeknek valóban van ízük!”

A mandula, az eper, a saláták, a paradicsom és a paprika mellett termelnek hagymaféléket, karalábét, mángoldot, kelkáposztát, dinnyét, zellert, padlizsánt, uborkát, csemegekukoricát, burgonyát, okrát, édesköményt, zellert, borsót és babot is. És persze a fűszernövények sem maradhatnak ki a sorból! Hogy ezekből az észveszejtően finom ízekből a szürke téli hónapokra is átcsempészhessünk valamennyit, Anita készít eperlekvárt, eperszörpöt, paradicsomszószokat, pizzaszószokat, valamint csípős finomságokat és savanyúságokat is.

Azt mondják, a vidéki élet gyönyörű, de természetesen nem mindig könnyű. A növénytermesztés mellett két vendégházat is üzemeltetnek, Káptalantótiban a Feketebács Nyaralóházat és Ábrahámhegyen a Kövirigó Vendégházat.Tamás: „Szeretek vidéken élni, kint lenni a természetben. A városba már nem szívesen költöznék vissza. Persze mindennek megvan a hátulütője is. Gazdálkodni szép dolog, bennem is romantikus kép élt a vidéki életről, de a valóság ennél sokkal keményebb. Nyaranta a hét 7 napjából hetet dolgozunk pirkadattól sötétedésig. Mégis azt vallom, hogy érdemes csinálni, mert hatalmas öröm, amikor a vásárlóink dicsérik a termékeinket. Minőségi árut bármilyen területen felemelő eladni. Itt folyamatosak a kihívások, de ez jó, mert a folyamatos kihívás folyamatos fejlődést jelent, így sosem unatkozunk!”