Gusztos Sándor, Hegyesd

„Mindent a természeti környezetből vegyünk magunkhoz!”

Gusztos Sándor vízműgépészként dolgozott éveken át, de mellette mindig nagy érdeklődést mutatott a bio élelmiszerek iránt. Már 1998 óta a Magyar Biokultúra Szövetség tagja. Mindig azt vallotta, hogy bármiről is legyen szó, a cél az, hogy minél közelebb legyünk a természethez. Akkor a legjobban fejlődő bio régiónak a Balaton-felvidéket jelölték meg, ezért errefelé kutatott új otthon után családjával. Felkeresték Birkás Balázst, aki ma mandulatermelőként bio mandulát árul a Liliomkertben. Balázst akkor még csak a televízióból ismerték, ahová úgy került be, hogy rákos feleségét kizárólag bio étkezéssel meggyógyította. Balázs sokat segített az indulásban.

„Akkoriban kellett szembesülnünk azzal, hogy már a vizeinkben is megjelent a szennyezettség. A halaknál már ivari elváltozások mutatkoztak a vízbe került növényvédőszerek és öblítőszerek miatt. Nem volt kérdés, hogy a családnak egy másfajta világot akarok teremteni. Hegyesd mellett vettünk egy tanyát, és belevágtam a méhészkedésbe. Akkor még semmi tapasztalatom nem volt, csak egy évet segítettem egy vízműves-méhész kollégának. Első éves méhészként vettem egy egész konténernyi méhcsaládot! Megfizettem a tanulópénzt…”

Évekkel később jött az életébe a kertészet. Korábban is foglalkozott növényekkel, de kizárólag az erdőkben gyűjthető gyümölcsöket dolgozta fel, például a csipkebogyót, a kökényt és a galagonyát. A Liliomkertben először vegán gabonakolbászával és erdei gyümölcsökből készült finomságokkal jelent meg, amire egyre nagyobb kereslet mutatkozott. Ma már gabonakolbászt sajnos csak saját fogyasztásra készít, hisz ha eladásra is gyúrna, ahhoz gyakorlatilag egy üzemet kellene felépítenie, ami finoman szólva távol áll tőle.

„Valószínű, hogy a piacos lét szeretete eleve velem született. Már 12 éves koromtól a Bosnyák téri piacra jártam a nagynénémékkel, akik ott árultak. Akkor az a piac legenda volt! Falusi gyerekként ott mindig egy másik világba csöppentem, mert a Bosnyák téri piacon éjszaka is volt élet, és rengeteg ember hömpölygött. A piaci lét azért jó, mert itt személyes kontaktust alakíthat ki a vásárló a termelővel, bármit kérdezhet, míg a boltokban csak leemeljük a polcokról az árukat. Nagyon sok kapcsolatom, barátságom szövődött, mióta megalakult a Liliomkert. Szeretek ide járni!”

Ma már a méhészet áll a középpontban, de azért egészséges süteményekkel is kedveskedik a vásárlóinak vasárnaponként. Hatféle mézet készít: akácot, vegyes virágmézet, repcét, facéliát, hársot és kedvezőbb években gesztenyét. Emellett a méhek segítségével virágport gyűjt, amit szárítva és virágporkrém formájában is kínál. A mézben és a virágporban rejlő, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok igazi biokincsnek számítanak.

„1926 óta tudjuk, hogy a talajok kimerülnek ott, ahol nincs teljeskörű visszapótlás. Szerencsére a virágpor jórészt olyan természetes közegből jön, ami megőrzi a különböző mikro- és makroelem mennyiségeket. Nemcsak 18 féle aminosav van benne, hanem szerves kötésben találhatók meg azok az elemek, amikre elengedhetetlenül szükségünk van. A méz szintén számos hasznos összetevőt tartalmaz, és könnyen bontható cukor van benne, fruktóz és glükóz, illetve számtalan illóolaj, bontóenzim. A méz 15 perc elteltével kimutatható a vizeletben, ami azt jelenti, hogy rendkívül gyorsan felszívódik. Pozitív doppingként is használták régen a sportolók, mert olyan gyorsan adja le az energiát.”

A virágport is természetes állapotában tudja leginkább hasznosítani a szervezet, így érdemes fagyasztottat vásárolni, de ha ez nem kivitelezhető, Sándor azt javasolja, hogy fogyasztás előtti este áztassuk élőflórás joghurtba, ami feloldja a keményre száradt virágport, így könnyebben tudjuk hasznosítani a benne lévő értékes összetevőket. A vérben 22 féle aminosav van, melyből 18 megtalálható a virágporban! Ebből 9 esszenciális aminosavat nem tud előállítani az emberi szervezet, pedig a fehérjeemésztéshez elengedhetetlen. Ezért kívülről kell bevinnünk, hisz ha ez nem történik meg, akkor a fehérjeemésztésünk gyakorlatilag leáll.

„Valójában minden étkezéshez szükséges lenne virágport fogyasztani, de legalább reggel és este együnk belőle, reggel éhgyomorra! Így sokat segíthetünk a szervezetünknek. Azt vallom, és azt próbálom átadni a vásárlóimnak is, hogy ha lehet, mindent a természeti környezetből vegyünk magunkhoz, és az minél jobban hasonlítson az eredeti állapotához!”