Kreiner Margit, Raposka

„A legtöbb erőt a vásárlóimtól érkező pozitív visszajelzések adják.”

Kereskedelmi szakközépiskola, vállalkozói lét, pörgés, vezető beosztás – így zajlott Kreiner Margit élete, mígnem egy egészen más irányba fordult, az iroda zakatoló hangja és határt szabó falai közül a csendes és végtelen természetbe. Valamikor saját boltot vezetett, de amikor hazánkba is berobbantak a multicégek, kénytelen volt végképp kulcsra zárni a kisbolt ajtaját. Ekkor ment el egy céghez dolgozni, méghozzá vezető beosztásba, de – ahogy Margit mondja – az irányítás nem az ő asztala.

Bárhogy is nézzük, ahová el kell jutnunk, oda előbb vagy utóbb elterelgetnek minket az élet eseményei. Nem történt ez másképp Margittal sem. Édesapja sokat betegeskedett, és a rengeteg gyógyszertől kikészült a gyomra. Így fordult először az édesanyja – a nagymama nyomdokain haladva – a gyógynövények felé. A nagymamától örökölt tudás azonban akkorra már megkopott: Margit és édesanyja akkor a kamillán, a körömvirágon, a citromfűn és a mentán kívül nem igen ismertek más gyógynövényt. Az igazi tudásra még nem is ebben az időben tett szert Margit, előtte még volt néhány kanyar az életében.

„Amikor megszűnt az a veszprémi cég, ahol vezetőként dolgoztam, azt gondoltam magamban, hogy van itt a környéken két piac, és vagyok én annyira ügyes, hogy ha néhány termékkel kimegyek, kereshetek annyi pénzt, mint az előző munkahelymen. Persze ez az elején nem jött össze. A rétesek és a lekvárok még nem hoztak elég pénzt a konyhára. A vevőim kezdtek el biztatni, és adtak tippeket, hogy mi mindent kellene még csinálnom. Így jöttek a szörpök és a teák. Káptalantótiban és Tapolcán laktam, de a Liliomkertről akkor még nem is tudtam. Azt is a vásárlóim mondták, hogy oda vigyem ki a portékáimat. Megdöbbentett, hogy az első alkalommal mennyit árultam! Ez ösztönzött arra, hogy még jobban belemerüljek, és megszerezzem a szükséges szaktudást.”

Margit kismillió könyvet vett, és rengeteget tanult. Akkor már egyértelműen kirajzolódott, hogy leginkább a gyógynövények érdeklik. Csodálta, hogy egyetlen gyógynövényből mi mindent ki lehet hozni, és hányféle felhasználási módja van.

„Ha begyűjtök egy gyógynövényt, például a citromfüvet, abból készíthetek teát, teakeveréket, szörpöt, és ha ügyes vagyok, még dzsemet is. Ez szinte mindegyik gyógynövényre érvényes, amelyik zamatos. A gyümölcsök pedig adták magukat, egyértelmű volt, hogy azokkal is kezdeni akarok valamit. Így kezdtem el lekvárokat, dzsemeket készíteni. Úgy alakítottam, hogy azokból készüljenek a fő termékeim, amikből sokat tudok biztonsággal gyűjteni.”

Citromfű, menta, zsálya, körömvirág, majoranna, oregáno, bazsalikom, cickafark, kakukkfű, borsikafű – ezek mind megteremnek a balatonedericsi birtokon. Ott van egy gyümölcsöse is, és egy hatalmas rét, ahol nyugodt szívvel gyűjtheti a gyógynövényeket, hisz senki nem permetez a környéken. Megvannak már a galagonya-, a hárs- és a bodzalelőhelyek is.

„Ha valamelyik már begyűjtésre alkalmas, beülök az autóba, bepakolom a zsákokat, a kést, a vödröt, a kesztyűt, a hosszú ujjú pulóvert, a hosszú nadrágot, és megyek, gyűjtögetek. Három-négy nap alatt be tudok gyűjteni egyféle terméket. Akkor nem csinálok mást, csak a gyűjtök. A szárítás hátul, a garázsban zajlik. A kisebbik lányom sokat segít, ketten csináljuk. Ő is belerázódott, már pontosan tudja, hogy hogyan címkézünk, dugózunk, gyűjtünk. Sok tüskét kiszedünk a kezünkből galagonyagyűjtés közben, de ez sem riasztja el! Van egy kis reményem, hogy örökre megragadta, és egyszer majd átveszi.”

A Margit által készített termékek skálája mára egészen szélesre duzzadt. Lekvárokat szilvából, sárgabarackból, körtéből, fekete és piros ribizliből, valamint jostából készít, rózsasziromból pedig egészen különleges dzsemet. De savanyúságok is sorakoznak a polcain, ami zöldség csak megterem otthon, mind feldolgozza. Aki felkeresi Margitot a Liliomkertben, semmiképp ne hagyja ki a pestoit, főként az olívás, a chilis és a diós medvehagymapestoját, a paprikakrémjét, a fokhagymakrémjét és az isteni lilahagymalekvárját!

Az alap gyógyteák mellett pedig különleges teakeverékeket is készít. Például a Prosztamix kiváló a férfiaknak, még urológusok is használják és rendszeresen visszatérnek Margithoz. A Cukorőr pedig orvos által is ellenőrzött teakeverék, ami beállítja a vércukorszintet. Mára tökéletesen kikísérletezte, hogy miből hány gramm szükséges a cél eléréséhez. A tinktúrái, vagyis a gyógynövények alkoholos kivonatai is nagyon hatásosak. Mindet úgy állította be, hogy napi 20 csepp elegendő legyen belőlük.

„A szálasteákból csak egyfélét teszek a zacskókba. Már tudom mondani németül és oroszul is, hogy hogyan kell elkészíteni, hányszor és meddig fogyasszák. Minden problémára igyekszem ajánlani valamit a vásárlóimnak. Az akácvirág tinktúrám például refluxosoknak nagyon jó, de az akácvirágtea, mivel emésztés-elősegítő, fokozza a gyomorsavtermelést, így az nekik nem ajánlott. Azért jó szakemberhez fordulni ilyen dolgokban, mert van olyan gyógynövény, ami tinktúraként egészen mást tud, mint teaként. A pitypang is egy rendkívül sokoldalú növény: a gyökerét a Cukorőr teám keverékembe darálom, mert inulint tartalmaz, és az inzulinpótlást segíti. A szára szintén nagyon jó a cukorbetegeknek, a virágja pedig dzsemnek kiváló, és nagyon jó gyomorbántalmakra. Fenyőrügyből szirupot készítek, amit felsőlégúti problémákra ajánlok.”

Megfázásra is kínál teakeveréket, de azt mondja, nem csak télen érdemes fogyasztani. Nyáron is főzhetünk belőle, és egy literes kancsóban a hűtőbe téve kiváló frissítő. Sokkal üdítőbb a hatása, mint bármilyen tartósítószerekkel és édesítőszerekkel teli bolti borzalomnak. Így ráadásul sokat segíthetünk a szervezetünknek, erősíthetjük az immunrendszerünket, és jó eséllyel elkerüljük a téli megfázást. Több vásárlója is beszámolt arról, hogy már tél elején elkezdik fogyasztani a teakeveréket, és azóta nem fáznak meg. Van benne csipkebogyó, hárs, bodza, kakukkfű, lándzsás útifű és fenyőrügy. Nagyon finom, zamatos tea. Egy liter vízhez egy evőkanál elegendő!

Margit szerint azért érdemes kézműves szörpöket és lekvárokat fogyasztani, mert azok természetesek, nincs bennük semmi mű. Valódi gyümölcsből és gyógynövényekből készülnek. Nincsenek bennük olyan káros anyagok, amelyek lerakódnak a vesében és a májban, mérgezve az egész szervezetünket.

„Ez az életem. Nagyon szeretem a hivatásomat. Reggel 5 órakor kelek, elrendezem az állatokat, lemegyek a pincébe, és előfordul, hogy este fél 10-kor jövök csak fel onnan. Ebből is látszik, hogy ezt csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Aki ezt nem szereti, nem él meg belőle. A Liliomkert mellett Hévízen is árulok, ahol már orosz visszatérő vevőim is vannak. A legtöbb erőt a vásárlóimtól érkező pozitív visszajelzések adják. Egy bácsi például eldobta az asztmapipáját, mióta a teáimat fogyasztja. Egyik este későn csörgött a telefonom. Bevallom, kicsit mérges is voltam, hogy kinek mi lehet a nyűgje ilyenkor… Egy kedves néni keresett, akinek már csak egy veséje van. Elnézést kért, hogy zavar, és azt mondta, csak azért hív, mert vitt a vesetisztító teakeverékemből két zacskóval, és 4 százalékkal jobb lett a vesefunkciója a legutóbbi vizsgálat szerint. Hát, ezekért a pillanatokért érdemes ezt csinálni!”