Lang Zsuzsa – Zsusska, Veszprém

„Érdemes kézműves termékeket fogyasztani, hisz azokban tényleg valódi gyümölcs van.”

Zsusska az a fiatal hölgy, aki helyett inkább a zseniális termékei beszélnek. Szerénységgel és alázattal készít olyan fantasztikus termékeket, amik egyszerűen berobbantak a „gasztro-köztudatba”, és berobbannak minden egyes falatnál az ízlelőbimbóinkba is. 2012 augusztusában kezdett el foglalkozni szörpök, lekvárok, befőttek és chutneyk készítésével. Sokáig marketingesként dolgozott, de elvesztette a munkáját, és az akkor még javában tartó gazdasági válság miatt hiába keresett hónapokon keresztül marketinges állást, nem jött össze. Szerencsénkre. Ugyanis ha visszament volna az eredeti szakmájába, a Liliomkert közönsége talán sosem ízlelhette volna meg az általa készített finomságokat.

„A munkaügyi központnál meghirdettek egy pályázatot, aminek a célja az volt, hogy segítse vállalkozóvá válni a munkanélkülieket. Beadtam és nyertem. Kétmillió forinttal indíthattam el az első saját vállalkozásomat. Vásároltam egy telket Veszprém mellett, a Csatár-hegyen, ahol voltak már gyümölcsfák. Ezeket tettük rendbe, és újakat is ültettünk. Kiváltottam az őstermelői engedélyt, és belevágtam!”

A pályázat beadásakor bármilyen tevékenységet választhatott volna, de Zsusska szívéhez mindig a befőzés állt a legközelebb, így nem is volt számára kérdés, hogy ha már saját vállalkozást indít, akkor ebben utazik. A családnak és a barátoknak akkor már évek óta készítette a befőtteket, lekvárokat, szörpöket, és mindenki nagyon szerette – amin egy cseppet sem csodálkozunk! Már akkor is kevés cukorral és tartósítószer nélkül kerültek üvegbe az ínyencségek. Sűrítőanyagként ma is csak a teljesen természetes almapektint használja. Csak hőkezeléssel tartósít, a szörpök befőzőautomatába kerülnek, a lekvárok dunsztba, vagyis esetében speciális hőtartó dobozokba. Már készít mindenmentes terméket is, amikbe se cukor, se édesítőszer nincs. A gyümölcsfákat csak rézkénnel permetezik, a zöldségfélékről pedig kizárólag csalánlével űzik el a rovarokat.

„Az elején a család és a barátok mind folyton azt kérték, hogy csináljak még…. Akkor még nem készítettek ennyien szörpöket és lekvárokat, nehezen lehetett hozzájutni a házias ízekhez. Ez számomra hatalmas biztatás volt, erőt adott, hogy ki merjek lépni a termékeimmel a nagyközönség elé is. Marketingesként nagyon fontos volt számomra a dizájn, hosszú órákon keresztül ültem a grafikus mellett. Még nem nyertem a pályázaton, és engedélyem sem volt, de a címkét már megterveztem!”

Zsusska számára fontos volt a letisztult dizájn, és ez vissza is köszön a termékeiről. Nem megszokott a fekete tető sem, és az üvegek formája is egészen egyedi, egyenesen Franciaországból érkeznek hozzá. Ő első pillanattól kezdve búcsút akart inteni a „nagymama spájza dizájnnak”. Már ezzel is kitűnt a többiek közül.

„Az első 1-2 év nehéz volt. Először Tihanyban árultam, de ott télen nem volt piac, és akkor még viszonteladóim sem voltak. Kevés volt a bevétel. A téli időszakot persze még ennyi év után sem könnyű átvészelni, de ma már tudok előre tervezni, és télen is vannak fix megrendelőim. Delikáteszboltoknak, éttermeknek, kávézóknak és cukrászdáknak is szállítok Veszprémbe, a Balaton-partra és Budapestre is. Kezdetben még én kerestem meg a partnereket, de nagyon jó érzés, hogy ma már ők keresnek fel engem.”

Azóta a Csatár-hegyi birtokot eladta, és Monoszlón vett házat, aminek az udvarán rengeteg gyümölcsfa áll. A terv az, hogy egyszer ide költözik párjával Veszprémből. Mi ehhez drukkolunk, a lényeg, hogy továbbra is készítse el nekünk ezeket a finomságokat!

Zsusska termékpalettája nagyon színes, közel százféle terméket készít, a szörpökből van a legtöbb, például levendula, kakukkfű, hárs, zsálya, bodza, bazsalikomos eper, chilis-gyömbéres szilvaszörp vagy eper-rebarbara szörp. A bodzát, az akácot, a csipkebogyót, a szedret és a hársat vadon szedi. Azt mondja, már van egy kognitív térkép a fejében, hogy mit hol talál. A többi növény a saját birtokán, illetve szülei kertjében terem, akik sokat segítenek neki. Teákat is készít, van egy jópofa nyugtató teakeveréke, a „Lazulj!”, amibe hársfavirág, levendula és csipkebogyó kerül. A lekvárok közül pedig az egyik kuriózum a máklekvár, ami mák, almalé és mazsola házasításával születik. De készít még pikáns chutneykat, paradicsomlét, céklalekvárt, csokoládés mogyorókrémet, babos zakuszkát és lilahagymalekvárt is.

„Ma már egyáltalán nem hiányzik a régi munkám, mert itt ugyanúgy ki tudom élni a kreativitásomat. Szeretem, hogy a magam ura vagyok, még ha kevesebb is a szabadidőm. A vásárlóimtól érkező pozitív visszajelzések hihetetlenül sok erőt adnak. A málnaszörpömre például sokan azt mondták, hogy ilyen finomat gyerekkorukban ittak utoljára. És megható, amikor édesanyáktól kapok fotókat, videókat, hogy a gyerekeik csak az én szörpjeimet isszák, és csak az én lekvárjaimat eszik. Érdemes kézműves termékeket fogyasztani, hisz azokban tényleg valódi gyümölcs van!”