Tihanyi Gergely, Keszthely

„Ehhez a hivatáshoz nélkülözhetetlen a természet szeretete és tisztelete.”

A számítógép mellől került a feketeberkenye-bokrok mellé Tihanyi Gergely, hisz pályafutását – mint egy igazi 21. századi fiatal –, informatikusként kezdte, és az aranykalászos gazda tanfolyamot leszámítva magát képezte. Felmenői többsége foglalkozott mezőgazdasággal, ezért Gergő azt vallja, ez nála így biztosan egyféle genetikai kódoltság is, de ahhoz, hogy valaki a mezőgazdaságot válassza hivatásul, nélkülözhetetlen a körülöttünk lévő természet szeretete és tisztelete.

„Sármelléken már gyermekkoromban is láttam, hogy a szülők, nagyszülők miként kertészkednek, gondozzák a gyümölcsöst és a szőlőt. Velem is igyekeztek ezt megszerettetni és bevonni a munkába, de csak annyira, hogy végleg el ne menjen tőle a kedvem. Meg is maradt ennek a tevékenységnek a szeretete későbbre is. Nem sokkal múltam 20 éves, amikor nagyszülői segítséggel sikerült megvásárolni egy régi családi szőlőbirtok egy részét. Így lett hobbiként saját kis szőlőm és gyümölcsösöm. Amíg én más irányú tanulmányaimat folytattam, a nagyszülők egyre idősödtek, és már nem tudtak akkora területet művelni, így hát a szántóföld egy részét bérbe adták. Ekkor mondtam nekik, hogy inkább majd én hasznosítom azt a területet. Így telepítettem az első ültetvényt, és így lett belőlem őstermelő.”

Gergő ekkor már informatikusként dolgozott, de egyre erősebbé vált benne a felismerés: jobban szeretné az életét a természetben tölteni, mint egy számítógép képernyője előtt. A munka mellett félretett pénzéből vásárolta meg a szomszédos területeket, így bővült a gyümölcsös. Telepítésben és gondozásban a családtól is sok segítséget kapott és kap ma is. Néhány év elteltével már ez lett a főállása, hisz a kettőre együtt nem maradt idő. Édesapjával együtt dolgoznak.

„Körülbelül 2 hektárnyi területen gazdálkodunk. Legnagyobb részben bogyós gyümölcsöket termesztünk. Emellett sok más gyümölcsfa is megtalálható az ültetvényben, beleértve az ősi magyar gyümölcsfajtákat, illetve a méltatlanul elfeledett vagy mellőzött vadgyümölcsöket is, mint a csipkebogyó vagy a húsos som. Gyümölcseinket vegyszerek használata nélkül igyekszünk termeszteni. Ez még több munkával és odafigyeléssel jár. A megtermelt gyümölcs többségét fel is dolgozzuk.” 

Tihanyi Gergőék ültetvényén egy igen különleges és rendkívül egészséges gyümölcs, a feketeberkenye, más néven az arónia áll a középpontban, ami egy igazi vitaminbomba. Megtalálható benne az A-, C-, E-, K- és P-vitamin, valamint a teljes B-vitamin-skála. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül a gyümölcs jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz. A Magyarországon termeszthető gyümölcsök közül a legnagyobb antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Számos gyógyhatása ismert. Legjelentősebb ezek közül a vércukorszint- és gyulladáscsökkentő tulajdonsága.

„Legtöbb gyümölcsünket azonnal szüret után, még frissen feldolgozzuk. Szinte mindegyik bogyós gyümölcs különböző gépet vagy eljárást igényel. Legnagyobb kihívás talán a csipkebogyó, de aki kóstolta már az ebből készült lekvárt, az tudja, hogy megéri a fáradozást. Vannak régi, családi receptjeink is, amik már évtizedek óta beváltak, de igyekszünk kipróbálni és kísérletezni újakkal is. Termékeink vegyszermentes gyümölcsökből készülnek, és nem tartalmaznak tartósítószereket. Többségük cukor és egyéb édesítőszer hozzáadása nélkül készül, de kínálatunkban megtalálhatóak kevés hozzáadott cukor mellett magas gyümölcstartalmú, különleges minőségű lekvárok, illetve szörpök is.”

Gergő azt vallja, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fordítaniuk az embereknek a betegségmegelőzésre. Ennek egyik fontos része az egészséges élelmiszerek fogyasztása. Úgy tapasztalja, hogy egyre többen keresik az ilyen termékeket, de lassú a változás, van még hova fejlődni. Igyekeznek mindenki számára elérhető áron kínálni a termékeinket, hogy ez ne jelentsen akadályt azok számára, akik ezekkel szeretnének tenni az egészségükért, vagy épp ezekben keresnének kulináris élvezetet.