Killer Pincészet – Caspar és Erika Killer

Killerék birtoka festői környezetben, a Szent György-hegy bazaltorgonái alatt terül el két hektáron. Ökogazdaságukban teljesen vegyszermentesen dolgoznak, a szőlőből isteni borokat készítenek. Pinot noir-ból van a legtöbb, de terem itt olaszrizling, saszla, szürkebarát, merlot és 13 féle régi típusú csemegeszőlő is. A szőlőből mustot, borecetet és verjus-t is készítenek. Utóbbi furcsa francia szó zöld levet jelent. Éretlen szőlőből készül préseléssel, és savanykás íze miatt kiváló például saláták vagy desszertek készítéséhez, de fantasztikus frissítő a nyári hőségben vízzel keverve is. Már 3000 évvel ezelőtt is fogyasztották, zseniálisan helyettesíti a citromot. Lúgosít és antioxidánsokat tartalmaz, a gyomorproblémákkal küzdők is fogyaszthatják, sőt, refluxra kifejezetten ajánlott!

Killer Caspar és kedvese, Erika gyógynövényeket is termesztenek, amik kis üvegekbe kerülnek, szörpök, gyógyteák vagy tinktúrák formájában. A szintén vegyszermentes gyümölcsökből pedig lekvárok, befőttek és chutneyk kerülnek az éléskamrába. Készül még egy különlegesség: a pekmez, vagyis a mustméz, másnéven mustsűrítmény, melynek lényege, hogy sokáig főzik a mustot, egészen addig, míg egy rendkívül ízletes, karamellizálódott sűrű massza nem lesz belőle. Ezt használták régen édesítőszerként. Ma is kiváló erre a célra, és a vegánok is fogyaszthatják, akárcsak a szintén nem mindennapi pitypangmézet. A pekmezt ráadásul a mézzel ellentétben kisbabák is fogyaszthatják. Killerék természetesen mesterséges tartósítószereket sem használnak, ha valamelyik termékhez szükséges a tartósítószer, az csak a borkősav lehet.

Caspar: „1997 óta élek a Szent György-hegyen. Akkor kezdtem el dolgozni a szőlővel és valójában mindennel, ami körülvette. Az első pillanattól kezdve teljesen természetes, vegyszermentes, organikus módon gazdálkodunk. Nem használunk műtrágyát sem. Próbáltunk létrehozni egy úgynevezett mikrokozmoszt, ahol a bogarak és madarak is jól érzik magukat. A birtokon a főszerep a szőlőé, de vannak gyümölcsfáink is: alma, körte, birs, meggy, cseresznye, mandula, dió, szilva és sárgabarack.”

Aztán szépen lassan a birtokon felfedezték a gyógynövényeket is. Rájöttek, hogy bizony nem minden gaz, ami a lábuk alatt terem. Elkezdték őket gyűjteni, szárítani, teakeverékeket készíteni. Gyógynövényekből több mint 70 féle tinktúrát állítanak elő, ami számos betegségre nyújthat megoldást. Az alkoholos tinktúra is természetesen saját borpárlatból készül. Permakultúrás kiskertjükben a gyógynövények mellett kiváló zöldségek is teremnek, saját fogyasztásra és a borkóstolókra is.

Erika: „Én 2015 óta élek itt Casparral, korábban tördelőszerkesztő tipográfus és levéltáros voltam, de szerettem volna már váltani. Amikor ide kerültem, belevetettem magam a tanulásba. Gyógynövénytermesztést és ökogazdálkodást kezdtem tanulni, főzőiskolát és minden mást önerőből tanultam, amire itt szükség volt. Könyveket, tankönyveket bújtam, különféle előadásokra jártam. Ma már eljutottunk odáig, hogy csak saját receptekkel dolgozunk. Mindent mi kísérleteztünk ki. Állandóan bugyog valami a konyhában, mindig próbálunk valami újat alkotni, vagy valami régit feleleveníteni. Itt van a birtokon a lakóházuk, és itt a pincénk is, ahol borkóstolókat is tartunk a vendégeknek.”

Killerék áprilistól októberig minden hétvégén nyitott pincével várják a vendégeket, de tematikus borkóstolókat is tartanak vacsorával egybekötve. Kínálatukban exkluzív ötfogásos borvacsora is szerepel. Mindent Erika készít, akár hideg- akár melegételről legyen szó. És ha nem vacsoraidőben mennénk, akkor választhatunk egy nem mindennapi Szent György-hegyi villásreggelit is, méghozzá helyben készült gyöngyözőborral! A kínálat bőséges és pazar, a húsimádók és a vegánok is találnak kedvükre valót. A húsokat kizárólag helyi termelőktől vásárolják.

Erika: „Úgy ültetünk és úgy dolgozunk, hogy pontosan tudjuk: a természet visszakér majd ebből. És ha kér, akkor mi adunk. Közben csak remélni tudjuk, hogy hagy nekünk is. Nem akarjuk kizsigerelni a természetet. Bioszerekkel igyekszünk védekezni a kártevők ellen: ecetes, szappanos lemosást alkalmazunk, vagy neemolajat használunk. A fűszerketben viszont semmit. Ott időnként átültetjük a növényeket, hogy egészséges maradjon a talaj. Érlelt tehéntrágyát használunk és komposztálunk, azt dolgozzuk vissza. Több helyen hagytunk bokros részt, hogy megmaradhasson az eredeti élővilág. Nagy szerelmeink a madarak. A gébicsek kikeléséről például saját fotósorozatom van. Madártetőt tartunk fenn egész télen, és folyamatosan itatjuk is őket. Ők cserébe segítenek nekünk a kártevők elleni védekezésben. Azt gondolom, hogy ez egy csodálatos együttműködés!”